Bölüm 1: Nüfus, Demografik Yapı ve Türkler

Türkiye'den turlar bile düzenli gelmeye ilk kez 2016'da başladılar ve ben de böylece ülkenin ilk ve tek Türk rehberi olarak 2016 ve 2017 sezonlarında 2000'den fazla misafir karşılayıp gezdirdim. Hem de o zamanlar lokal dili bilmediğimden lisans alamamıştım ve şehirlerde, yanımda hiç konuşmadan bizimle gezen bir lisanslı rehber olurdu.
Şimdi ise Türk nüfusu inanılmaz sayılarda, ki kayıtlı olanın 2 katı kadar da kayıtsız var. 2017'de başlayan Türk akını, halen devam ediyor. Şirket ya da iş yeri açıp sonrasında kapatanlarda 4. dalgadayız. Türk'ün Türk'ü birebir aynı yalanlarla kandırmasında ise 8. yılı kutluyoruz. Bu yalanları bu blogda birçok kez yazdık ama yine de özet geçmek isterim kendime saygımdan.
2015 kayıtlarına göre, Montenegro'nun nüfusu 620 binlerdeydi, 2025'te ise 623 binlerde.
Montenegro; 2015'te neredeyse hiç Türk nüfusun olmadığı bir yerdi. Tüm ülkede toplam kayıtlı 18 Türk vardı. Gelir gelmez soluğu Türk Büyükelçiliği'nde almıştık da orda söylemişlerdi. Bizle 20 oldu :)

2015'te diğer ülkelerden de çok az yabancı nüfus vardı. En çok eski Yugoslavya'yı oluşturan ülkelerden yani Bosna Hersek'ten, Sırbistan'dan, Makedonya'dan, Hırtavistan'dan ve Kosova'dan gelenler vardı. Bir de Ruslar ve İngilizler keşfetmiş, yatırım yapıp yerleşmişti buralara. Yazın yani turizm sezonunda yine baskın topluluklar komşu ülkelerden gelenler ve Ruslar olurdu.
İşte 2017'den beri değişmeyen Montenegro yalanları:
- AB'ye çok yakında girecek o yüzden hemen şirketinizi kurun. (Hayır efendim! AB'ye girmedi, 2028'den önce de girmeyeceği açıklandı. Kaldı ki AB'ye girmesi HİÇ avantajlı değil, tam aksine büyük kayıp. Keşke girmese...)
- Şirket kurarsanız, burda yaşamak zorunda olmadan, yılda bir gelerek oturumunuzu yenilersiniz ve 5. yılın sonunda kalıcı oturum alırsınız. (Hayır tabii ki! Biz geldiğimiz gün de vardı bu yasa, şimdi de var, minimum ülkede 183 gün geçirmeniz gerekir uzun oturuma başvurmanız için. Bir de tabii Karadağca dil sınavını geçmeniz gerekmekte.)
- Ev alarak da oturum alabilirsiniz, yine senelik yenileyip 5. yılda kalıcı oturum alırsınız. (Hayır, 2018 ya da 2019'da değişti bu yasa da. En az 11 ay bu ülkede yaşarsanız, ancak o zaman oturumunuz yenilenir. Aksi takdirde her yıl 1. yılınıza başvuruyor olursunuz, yani hiçbir zaman kalıcı oturum alamazsınız.)
- Ülkede evler çok ucuz. 30.000-50.000 euro arasında deniz kenarında harika yerler var. (Hayır! Biz geldiğimizde bile sadece belli başlı şehirlerde, stüdyo daireler bu fiyatlaraydı. Şimdilerde legal, tapusu sorunlu olmayan, belli bir kalitede yapılmış binalardaki daireleri 100.000 euronun altında bulmak mucize gibi bir şey sahil şeridinde.)
- Gayrimenkul yatırım geri dönüşleri 7-8 sene. (Yok öyle bir dünya, hiç olmadı. Şu sıralar çok şanslıysanız 13-15 senelerde. Corona üstü savaş sonrası şişen balon fiyatlarla, birçok dairenin yatırım geri dönüşü 30 seneleri buluyor. Buna da yatırım demek pek doğru olmaz. Dolayısıyla doğru bilgiyle iyi bir yatırım yapmak için acele etmemek ve fırsatları kovalamak gerekiyor. Ama ülkede size bunu dürüstçe söyleyecek toplam 10 tane emlakçı var mı hiç emin değilim. Herkesin tek hedefi yağlayıp, ballayıp size bir yer itelemek.)
- Montenegro'da ... senelik tecrübemiz ve uzman kadromuzla, 5 günde şirket kurulumu, 21 günde oturum kartınızı alıyoruz. (O noktalı boşlukta 10 sene, 15 sene, 8 sene falan yazıyor ve ben çok gülüyorum. Öncelikle 10 sene önce Türk danışman falan yoktu, bırakın danışmanı dediğim gibi Türk yoktu. Bir de girip profillerine bakıyorsunuz. 3 ay önce gelmiş ülkeye. Bu arada bunu, uçaktan inerken yazan bile var, dolayısıyla 3 ay yine iyi. Şükür gelir gelmez her şeyi çözmüş ve danışman olmuş bu arkadaşlar, her türlü hizmeti ve sözü veriyorlar. Bu ülkede asla söz veremezsiniz kağıt işleriyle ilgili. Şirket kurulumu genelde hızlıdır evet, 5-7 gün gibidir ama oturum konusunda ASLA söz veremezsiniz. 10 güne de çıkabilir, 5 ay çıkmayadabilir. Yapabileceğiniz de bir şey yoktur pek fazla. Rüşvet ya da başka arka kapılara bulaşmazsanız tabii... Bu bulaşımlar pek de temiz bir başlangıç sağlamaz zira size...)
- Avrupa'ya açılmanın en kolay yolu! Montenegro AB'ye girince vizesiz gezebileceksiniz! (Yok artık! Arkadaşlar tekrar ediyorum AB bir ekonomik anlaşmadır. Vizeyle, Schengen ile ilgili değildir. Bir ülke ancak Schengen'e girerse ve sizin o ülkede oturumunuz varsa Avrupa'da vizesiz gezersiniz. Montenegro Schengen'e hiçbir zaman girmeyebilir de, bunu bilemiyoruz.)
Sanırım günde en az 20 farklı İnstagram reklamı görüyorum halen aynı yalanlarla. Kimisi ülkenin adını yazamıyor, kimi daha düzgün cümle kuramıyor ama danışmanlar çok şükür. İşin kötüsü 8 yıldır binlerce böyle kurulmuş firma, milyonlarca insanı döne döne aldattı, aldatmaya da devam ediyor. Ama belki de bizim insanımızın kandırılası var bilemiyorum... Zira ben gerçekleri anlatınca pek sevilmiyorum :)
Fransızlar, İngilizler, Amerikalılar, Polonyalılar, Lübnanlılar, Sırplar, Belçikalılar, Güney Afrikalılar, Arnavutlar, Uzak Doğulular, Portekizliler, Ruslar, İtalyanlar, Bosnalılar, Almanlar, Makedonlar, Hollandalılar, Kanadalımız, Güney Amerikalılar, Ukraynalılar, İspanyollar, Avusturalyalılar, Çinliler vs. hem yaşamak hem de tatil için Montenegro'yu tercih ediyorlar özellikle coronadan beri...
Tam bir dünya karmasıyız ve bu gerçekten çok keyifli. Özellikle expat buluşmalarında dünyanın birçok kültürüyle, diliyle tanışmak en sevdiğim şeylerden biri.
Ve evet, bu İpek kulunuz 2025'e; 10 sene önce Celipe Ltd. Şti'nin %51 sahibi ve direktörü olmuş, 4 sene önce dil sınavını geçmiş, 2 sene önce kalıcı oturumunu (teşekkürler corona, 5 senede alacağımız oturumu 8 sene sonra alabildiğimiz için!) ve 1 sene önce rehberlik lisansını almış olarak girdi :)
2017'deki doğumgünümde Celil'in dışında yanımda Ivana vardı sadece. Ne kadar çok ağlamıştım bana pasta yapıp sürpriz bir kutlama ayarladığında. Biz bize çok güzel bir akşam geçirmiştik.
2024'teki doğumgünümde ise çok kalabalık bir dünya karmasıydık. Ivana yine 2017'de ve neredeyse sonraki her sene yaptığı pastayı yaptı bana! Çünkü en sevdiğim pasta o :)
Bölüm 1'in sonuna geldik. Bölüm 2 için takipte kalın ;)
Şaka yapmıyorum, anlatım diliniz çok akıcı. O kadar isterim ki, çok sayıda insana ulaşmasını. Özellikle aldatması kolay insanlarımıza. Şekil A, örnek biz. 😊 Neyse ki, daha çok aldatılmadan bulabilmişiz sizi. Büyükelçilik yazışmamız olmasaydı o da olmazdı.
YanıtlaSilDevamını bekliyorum.
Teşekkürler.
Her eve lazım pardon her göçmen adayına lazım bilgiler kaynağı olmuş. Voltaire’nin bir sözünü bugün duydum. Her insan yapmadığı iyiliklerden sorumludur diye. İşte ilk kez 6-7 yıl önce Adana’ya toplantı için gelen Celipe; Karadağ vatandaşlığı almanın anlatıldığı gibi kolay olmadığını örneklerle söyleyince siz bizleri oraya götürmeye, ev satmaya değil götürmemeye kararlı gibi dezavantajlarını acı gerçek de olsa anlatıyorsunuz. Dürüstlüğünüz için tebrik ediyorum demiş ve büyük saygı duymuştum. Yazı ve görüşlerini takip ettikçe anladım ki Celipe ülkemizin yüzakları. Sağolsun ve hep varolsunlar. Sonraki zamanda birkaç Karadağ ziyaretimizde uğradık, fikirler yol haritaları verdiler karşılık beklemeden hep yardımcı oldular. Eğer ki Karadağ’dan ev alabilecek gücüm ve şartlarım uygun olsaydı gözüm kapalı Celipe’yi yetkilendirmek, kılavuzum olmasını isterdim. Maddiyatı aşmış birbirlerine ülkelerine yaşadığı ortamlara çevresindeki olaylara duyarlı Atatürk’ün ışığında yürüyen 10 numara iki aşık, karı koca. Bu değerli bilgileri daha çok insanlara ulaştırmak hepimiz için bir görev olmalı. İyileri, iyilikleri çoğaltmalıyız.🤞Düşünün kimileri daha iyi bir ortamda daha lüks yaşam için çabalarken Celipe hiç bir maddi kaygı beklemeden dürüstçe çalışarak insanımızın aldatılmasına razı olmayarak değerli zamanlarını iyilik meleği gibi ideallerine adamış öğretmenken dahi öğrenciliğe devam eden mütevazi pırlanta gibi bir insan. Lütfen dikkat edin Türkçemizi ne kadar kusursuz kullanıyor👌 Amacım övmek değil. Sanırım iyilee doğrulara hasret kaldığımız için içimizin ne yazık ki hep karardığı ortamlar dönemler yaşadığımızdan güzel günlere hasret kaldığımız içindir. Adana’dan yalnızca cebi ve midesi için yaşamayan güzel günler göreceğiz diyen, Atatürkçü dostlara selam olsun.
YanıtlaSil