Haberler... Haberler... Haberler...


Celipe Bağımsız Haber Ajansı'nın hazırladığı haber bültenini sunuyoruz.

Dım dım dııım, dım dım dııım; dım dım dııım, dım dım dııım.

İyi günler!

Haberlerimize ülke gündemi ile başlıyoruz. 

İlk haberimiz başkent Podgorica’dan. Sivil toplum örgütlerinin, yolsuzluğa karşı düzenlediği mitingler, güç kazanarak devam ediyor. Dün gece en yüksek katılımcı sayısına ulaşan gösterilere, yüzbine yakın insanın katıldığı tahmin ediliyor. Bar şehrinde, servi ağaçlarının devlet tarafından kesilmesi ile fitili ateşlenen gerginlik henüz dindirilebilmiş değil. Kalabalığın hedefinde yolsuzluklara karıştığı düşünülen siyasiler ve içi boşaltılan bankalarla bağlantısı olan yetkililer var. Yakın zamanda el konulan bankalar ve bunların özellikle belediyeler ile olan ilişkisinin gün yüzüne çıkarılması ortaya konan en somut talep. Ülkeye giren karaparanın engellenmesi, artan inşaat furyasının sonlandırılması ve gençlere daha güvenli bir gelecek için adımlar atılması göze çarpan diğer önemli talepler.


İkinci haberimiz bir zam haberi; benzinin litre fiyatına 6 cent zam geldi. Yeni yıldan itibaren elektriğe yapılan peşpeşe iki zamdan ve suya yapılan %40lık  zamdan sonra;  bu haber de zamların gelmeye devam edeceğinin göstergesi oldu.  Zamlarla ilgili olarak kamuoyu da ikiye bölünmüş durumda.  Bir taraf zamlarla ilgili Avrupa birliğine uyum surecinde uyulması gereken uyum yasalarını sorumlu tutarken diğer taraf hükümetin başarısız yatırımlarını suçlamayı tercih ediyor.  Hükümet basın sözcüsünün  “Hırvatistan’da benzin daha pahalı” açıklamalarına yanıt veren muhalefet sözcüsü, “benzin daha pahalı ama onlarında asgari ücreti daha yüksek, konuyu çarpıtmayalım” diye konuştu.


Sonraki haberimiz Bar limanını Sırbistan’a bağlaması beklenen otoyol inşaatı ile ilgili. Geçtiğimiz günlerde bizzat hükümet yetkililerin helikopterden denetlediği inşaat yine kesintiye uğradı. Yaklaşık 100 milyon euroya yakın para harcanmış olmasına rağmen henüz sonuçlandırılamayan otoyol inşaatında, işçilerin maaşının ödenmemesi inşaatın durmasına sebep oldu. İş makineleriyle yolu kapatan işçilerin maaşları yatana kadar işbaşı yapmak istemedikleri haberi ajansımıza yansıdı. Başlangıçta konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçınan karayolları genel müdürlüğü, ilerleyen saatlerde bunun  yalnızca teknik bir aksaklık olduğunu, çok da büyütülmemesi gerektiğini belirtti. İşçilerin paralarının ödenmemesi ile ilgili konuşan sendika yetkilileri, plansız ihaleler sonucu bütçenin çoktan aşılmış olduğunu ve son dönemde yaşanan banka batmalarının sıcak para akışını iyice durdurduğunu belirttiler.

Şimdiki haberimiz yüzünüzü güldürecek cinsten. Adriyatik karnavallarının en önemlilerinden biri olan Kotor kış karnavalı coşku ile kutlandı. Havanın güvel olması sayesinde katılımın da yüksek olduğu karnaval, izleyicilerine keyif dolu dakikalar yaşattı. 

Maskeli ve kostümlü katılımcıların geçit töreniyle başlayan karnaval, temsili kötü adam kuklasının yakılması ile devam etti. Yürüyüşe katılan ekiplerin yaratıcılığı görmeye değerdi. Özellikle denizcilik üniversitesinin gündemi takip eden eleştirel kostümleri büyük beğeni topladı. Havanın kararmasının ardından karnaval eğlenceleri konserler ile devam etti.



Dıdım dıdım dıdım, dım dım dım. Şimdi küçük bir reklam, az sonra kaldığımız yerden devam edeceğiz.

Ottoman İnvestment size hayalleriniz imkanını sunuyor.  Kotor körfezinin muhteşem manzarasında hayat bulan, zeytin ağaçları ve uçsuz bucaksız maviliklerle çevrili residansımızda satışlarımız başladı. Huzurlu bir hayat için, sizler gibi seçkinlerin yer alacağı bu projede yerinizi ayırtın. Süper lüx dairelerimizden size uygun olanı seçin, hemen oturmaya başlayıp 36 ayda yavaş yavaş ödeyin. Üstelik peşinatsız! Hemen bizi arayın, fırsatı kaçırmayın.

Dıdım dıdım dıdım, dım dım dım. Tekrar iyi günler, haberlerimize kaldığımız yerden devam ediyoruz:

Yaz sezonu yaklaşırken UNESCO yetkililerinden çok önemli yeni bir açıklama geldi. Kotor körfezinde hızlanarak artan betonlaşmaya dikkat çeken yetkililer, buna bir önlem alınmadığı taktirde Kotor’u kültürel miras listesinden çıkarmak zorunda kalacaklarını belirtiler. Betonlaşmanın, estetiğin bozulmasının ötesinde sağlıkla ilgili birçok soruna sebep olmasından endişelendiklerini belirterek; plansız sürdürülen yapılaşmanın bir an önce durdurulması gerektiğini salık verdiler. Konuyla ilgili mikrofonlarımıza konuşan Yaşa Karadağ derneği üyeleri şunları söyledi: Özellikle koy çevresinde tamamen plansız bir yapılaşma var. Kanalizasyon ve atık yönetimi ile ilgili hiçbir çalışma yapılmadan inşaatlara izin veriliyor. Binlerce yıl süresince dengesini bulan denizlerimiz, bu ölçekte hızlı bir nüfus artışını kaldıramıyor. Doğa için çok geç olmadan yetkililere sesleniyoruz: Bugün üç kuruş cebinizi doldurmak için, gençlerimizin geleceğini tehlikeye atmayın.”


Şimdiki haberimiz ise bir dolandırıcılık haberi. Gazetede gördüğü bir ilan üzerine,  bir banka hesabına yüklü miktarda para aktaran A.T. ; gerçeği havaalanında pasaport kontrolünden geçmeye çalışırken öğrendi.  Bir hafta önce, ilanda telefon numarası olan kişiyle görüştüğünü; kendisine, verdiği hesaba para yatırması ve 2 fotoğraf göndermesi karşılığında Karadağ pasaportunun adresine yollanacağının söylendiğini belirtti. Bir hafta sonunda eline geçen sahte pasaport ile ülkeye giriş yapmaya çalışırken durumu öğrenen A.T. kısa süreli şaşkınlık yaşadı. Görevliler tarafından teselli edilen A.T. “neyse sağlık olsun, cana geleceğine mala gelsin. Şimdilik pasaportu alamamış olabilirim ama televizyonda duydum, Budva’da yeni bir danışmanlık şirketi, şirket kuranlara vatandaşlık veriyormuş, 1 yıla kalmaz AB vatandaşım” dedi.

Bir diğer haberimiz Kotor'un geçmiş simgelerinden Fyord Hoteli satın alan ve yıkıp yerine daha da büyüğünü, daha da yıldızlısını, 7 yıldız olmadı 8 yıldızlısını yapmaya çalışan Türk yatırımcılarla ilgili. Kotor'un 60'lı yıllarının en popüler otelleri olan ama son dönemde hukuki sorunlar sebebiyle virane halini alan Fyord Hotel nihayet yıkıldı. Ancak sorun nihayete ermedi. Konuyla ilgili açıklama yapan şirket yetkilisi hatırladığımız kadarıyla şuna benzer açıklamalarda bulundu: 

"Hotel yıkıktı, kelepirdi, aldık; zaten ülkede beş yıldızlı hotel yok, misafirlerimiz gelse kalacak yer bulamayacaklar. Bu sebeple en çok kaç yıldızlı olabiliyorsa öyle bir otel yapacağız. Hedefimiz kotor kalesinden büyük olması. Bu amaçla eski binayı yıktık ama ufak bir detayı atlamışız; hesaplarımıza göre 1000 kamyon hafriyat çıktı, bunu ülke içerisinde nereye dökeceğimizi tam olarak bilmiyoruz. Ama sıkıntı yok, oteli kelepir almamızda kolaylık gösteren pek muhterem yetkililerin bu soruna da bir çözüm bulacağına eminiz."




Sayın seyirciler şimdi aldığımız bir son dakika haberini iletmek istiyoruz: Ankara ve Podgorica kardeş şehir ilan edildi. Siyasi ve inşaatçı yetkililerin yaptığı açıklamada şu başlıklar göze çarptı: “Zaten buralar hep Osmanlıydı, yani sonuçta yarım bıraktığımız işi tamamlamaya karar verdik. Özellikle son yıllarda Ankara’da yakalanan şehircilik vizyonunu tamamen kopyalamayı planlıyoruz. Binalar, oteller, ihtiyaç halinde havuz olarak kullanılabilen altgeçitler, büyük transformerslar filan. İlk olarak şehrin simgesi bir hayvan bulup onun 7 metrelik heykelini yapmayı planlıyoruz. Cümleten hayırlı olsun."



Haberlerimize HAVA DURUMU ile devam ediyoruz.

Aşırı soğuk geçen kışın ardından, hava nihayet mevsim normallerine dönmüş durumda. Önümüzdeki günlerde zaman zaman güneşli, ara sıra yağmurlu, bazen rüzgarlı olmayı sürdürecek. 
Evden çıkarken güneş gözlüğünüzü, rüzgarlığınızı ve şemsiyenizi yanınıza aldığınıza emin olun. Havanız nasıl olursa olsun, sizin kafanız güzel olsun.



Şimdi SPOOOOR

Buducnost Basketbol takımı ülkeyi Eurolig’de başarıyla temsil etmeye devam ediyor. Aldıkları sonuçların gelecek yıllarda Euroligde olabilme açısından çok önemli olduğunu söyleyen kulüp yöneticileri, geleceğe umutla baktıklarını belirttiler.

Karadağ Olimpik Su Topu takımı, geçen fırtınada zarar gören havuz kompleksi yüzünden zor günler geçiriyor. Herceg Novi’deki antreman imkanının olmaması yüzünden Niksic şehrinde antreman yapmak durumunda kalan takım sporcuları, uzun yolun form durumlarını kötü etkilemesinden endişe ediyor.



Son haberimiz belediyelerin okullardaki duyurularla çocukların spora yönlendirilmeye çalışılmasıyla ilgili. Çocukları spora yönlendirmek için ilan asma yöntemini tercih eden belediyelerin bu yöntem ile pek de başarılı olmaları beklenmiyor. Yapılan anketlerde halkın %70’ının şehirlerde havuz eksikliğini vurguladığının hatırlatıldığı belediye yetkilileri, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: Evet anket sonuçlarından haberdarız ancak maalesef ne şu anda, ne de gelecekte havuz yapmak gibi bir projemiz yok. Zaten halka açık alanlara yapılan spor tesislerinin de çok masraflı olduğunu düşünüyoruz. Örneğin pota koyuyoruz iki güne kırıyorlar.  Zaten bütçe kısıtlı, bir spor salonumuz vardı, onu da özel okulu su bastığı için onlara tahsis ettik, o kadar para vermişler spor yapmasın mı yavrucaklar? Geriye kalanlara da bütçe yetersiz kalınca yalnızca ilan asabildik. Önemli olan heves, içinde varsa zaten yapar.”


Son olarak bir uyarı, özellikle yağmurlu havalarda yollarda artan kamyon sayısını ve kamyonlardan dökülen toprakların yolu kayganlaştıracağını düşünerek trafikte dikkatli olun. Çok acelesi varmış gibi araba kullananlara aldırmayın, hepimiz biliyoruz ki aslında bir yerde kahve içmeye gidiyorsunuz ve en az üç saat yerinizden kıpırdamayacaksınız. Yolunuz da farınız da açık olsun efem!  

Haber bülteninden sizlere bugünlük veda ederken, yayında ve yapımda emeği geçen tüm arkadaşlarım adına iyi günler diliyorum. İyi günler Montenegro; her nerede yasiyor ve yaşatılıyorsan!

Dım dım dııım, dım dım dııım; dım dım dııım, dım dım dııım.

*Yayın akışımız yeni dizi  İnanılmaz Yüzyıl Lale Devri ile devam edecek. Bizi izlemeye devam edin.   

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder